5 példamutató regényhős anya

Mind a klasszikus, mind a kortárs művekben nehéz idők járnak a szülőkre. A hétköznapi történetekben ők azok, akik kiszolgálnak, ellátnak, de sosem értik meg a problémákat, és mindig jobban tudják, milyen életpálya illene gyermekükhöz. A kalandregények kiválasztottjai pedig általában árvák, félárvák, családjuktól elszakítva élnek, és az sem ritkaság, ha épp valamely rokonuk válik legádázabb ellenségükké.

Szerencsére mindig akadnak üdítő kivételek, így Anyák napja alkalmából öt csodás asszonyt mutatok be, akik háttérbe szorulva, ám szemük fényét, a főszereplőt a végsőkig támogatva válnak a történetek igazi hőseivé. Felemelő a tudat, hogy ráadásul ketten közülük a valóságban is léteztek, és nyilván a maradék hármat is nagyszerű minták ihlették.

Louisa Durrell

Családom és egyéb állatfajták

Kapcsolódó kép

Gerald Durrell önéletrajzi ihletésű regényeiben őszinte szeretettel és hálával beszél édesanyjáról, Louisáról. Jelentős szerepet szán a nőnek, aki özvegyen is fáradhatatlanul gondozott négy excentrikus kamaszt, Larry-t, Leslie-t, Margot és természetesen Gerry-t. Bár látszólag szigorú, valójában lágyszívű és engedékeny anya volt, aki imádott új recepteket kipróbálni, vendégségeket csapni, eltűrte a házába fogadott népes állatsereget, és gyerekeinek csak egy szavába került, hogy öt évre Korfura költözzön velük.

Jocelyn Fray

A végzet ereklyéi

Képtalálat a következőre: „jocelyn fray”
A filmben Lena Headey bújt a bőrébe

Clary Fray anyukája fiatalkorában maga is árnyvadászként tevékenykedett, és ugyan igyekezett normálisan, a természetfelettitől elrejtve nevelni, végül lánya hőstettei a legnagyobb büszkeségévé váltak. A kemény vezéregyéniség, egyben páratlan festőtehetségű művészlélek megőrizte érző szívét annak ellenére, hogy számtalan megaláztatást kellett elszenvednie. Elvakult szerelmesként későn tudatosult benne, hogy férje kegyetlenül átejti, és a tetejébe elsőszülött fiukat is ellene fordítja. A sorozat végére azonban sikerült nyugodt életet kezdenie egy új szerelem oldalán, és lányát is megtanulta elengedni a saját útjára azzal, aki mellett a lehető legboldogabb.

Natalie Prior

A beavatott

Képtalálat a következőre: „natalie prior”
Megformálója: Ashley Judd

Tris és Caleb anyja bizonyos értelemben sorstársa Jocelynnek, ugyanis mielőtt megállapodott volna, maga is harcosként működött, éppen csak Árnyvadászok helyett a Bátrak csoportjában. Amikor elérkezett az idő választására, későbbi férjével az Önfeláldozó lét mellett döntöttek, hogy szerényen, de nyugodtan élve segíthessen közösségükön. Mint Fray mama, ő is csak hosszú idők után fedhette fel titkait gyermekei előtt, ráadásul ő tragikus módon nem állhatott minden nehéz pillanatban mellettük. Szabályaik nem engedték, hogy bizalmasan beszélhessen velük, Tris kis kiengesztelésül később ifjúkori naplójából értesülhetett súlyos múltjáról.

Ursula Buendía

Száz év magány

Képtalálat a következőre: „ursula iguaran cien años de soledad”
Egy előadásban Misael Torres testesítette meg

Legutóbbi, igencsak vegyes gondolatokat kiváltó olvasmányom számos karakteréből az egyik legszimpatikusabbnak és legkiemelkedőbbnek Ursulát véltem. Az ízig-vérig latin-amerikai asszony a mitikus ősanya megtestesítője, miközben két lábbal áll a földön ábrándos ura mellett. Százhúsz évesen, meggyötört testtel, vakon is elvégzi ház körüli teendőit, hogy terjedelmes rokonságának ne lehessen oka panaszra. Két fia, egy lánya, és megannyi leszármazottjuk körülményesebbnél körülményesebb kapcsolatokba keverednek, ám ő mind fölött szemet huny, hisz tapasztalatból tudja, milyen nehéz megálljt parancsolni a mindent elsöprő vágynak.

Erdődy Agáta

Ambrózy báró esetei

Képtalálat a következőre: „erdődy agáta”

A viktoriánus romantikus történetekben a kedvenc szereplőim legtöbbször azok az éles látású, huncut kedvű idős hölgyek, akik a háttérben üldögélve is veséjébe látnak a zavarodott szerelmeseknek. Agáta grófnő, aki Ambrózy bárónak életet adott, pontosan ebbe a kategóriába tartozik. Nem teljesen zokszó nélkül, de kényszerűen elviseli Richárd minden morcosságát és bolondériáját, miközben szavak nélkül is tisztában van vele, milyen érzéseket táplál bájos vendégük, Mili a detektív iránt. Mivel a kisasszonyhoz már most szorosabb szálak kötik, mint a fiához valaha, reménykedem, hogy pompás anyósa lehessen a fiatal lánynak.

Remélem, tetszett a válogatás, mert tervezek még egy apásat mindenképp, esetleg nagyszülőset és testvéri kapcsolatosat is. Ha az anyákhoz kiegészítőleg, vagy a többihez bármi ötletetek lenne, nyugodtan írjátok meg!

3 gondolat “5 példamutató regényhős anya” bejegyzéshez

Hozzászólás