III. Aranysün Gála – 2018 legjobbjai

Harmadik alkalommal kerülnek átadásra a Süntüske Blog kitüntetései az elmúlt év legjobb olvasmányainak. Ha nem is nyújtott minden könyv maradandó élményt, igazán nem tetsző iromány szerencsére nem akadt a kezembe. Így hát koncentráljunk a pozitívumokra!

Képtalálat a következőre: „gold hedgehog”

Az év történelmije

Az ártatlan

Képtalálat a következőre: „az ártatlan”

Történelmi környezetével, fordulatos cselekményével és belevaló hőseivel megidézi a közkedvelt klasszikusokat, miközben feszültségteremtése és problémafelvetése a mai kor igényeihez is illeszkedik.

Az év krimije

Eredet

Képtalálat a következőre: „eredet dan brown”

Az örökérvényű kérdések és a nagy szembeállítások könyveként jellemezhetném: hogyan fér meg egymás mellett hagyomány és modernitás, művészet és technológia, vallás és tudomány.

Az év sci-fije

Időfutár 7.

Képtalálat a következőre: „időfutár 7”

Az időgép újbóli beindítása visszahozza az első kötetek hangulatát és humorát, amíg újra kalandoznak a mai Budapesten, majd a Shakespeare-korabeli Angliát is felforgatják.

Az év fantasyje

Magisztérium

Képtalálat a következőre: „a vaspróba”

Nem csupán kiskamasz fejjel élvezhető széria, ami egy elképesztően merészet csavar a tipikus “a főszereplő a kiválasztott, akinek szembe kell szállnia a gonosszal” történetvázon.

Az év legmegrázóbb könyve

Szinuhe

Kapcsolódó kép

Az ókori Egyiptomban gyógyító orvos mindent és mindenkit elveszít, ami és aki fontos neki, jószándékát és egyenrangúságra törekvését azonban a végsőkig megőrzi.

Az év legviccesebb könyve

A helység kalapácsa

Képtalálat a következőre: „a helység kalapácsa új kiadás”

Petőfi fergeteges humorérzékről tett bizonyságot kifejező nevű szereplőkkel és kacifántos körmondatokkal tarkított eposzparódiájában.

Az év legszebb borítója

Gyilkosság az Orient Expresszen

Kapcsolódó kép

Titkokat rejtő sötét és csontig hatoló hideg sugárzik a legendás detektívtörténet legújabb filmváltozatának plakátját használó kiadásról.

Az év adaptációja

A Durrell család

Képtalálat a következőre: „the durrells”

A szeretnivalóan különc família korfui életét megörökítő sorozat valóságos boldogságelixír, és az alapjához képest mélyebb betekintést nyújt a családtagok lelkivilágába.

Az év férfi hőse

Gordon Zsigmond

bnoir01

A Budapest Noir bűnügyi újságírója a műfajhoz híven kiégett és cinikus, csalhatatlan igazságérzete mégsem hagyja, hogy közömbös maradjon századeleji fővárosunk rejtélyeivel szemben.

Az év hősnője

Joó Hanna

Farrah-Fawcett-Charlies-angels-Photo

A Johanna-krimik címszereplője egyszerre női példakép és férfivágyálom a 80-as évekhez mérten: ugyan kicsit szeleburdi, de dögös, eszes és kiválóan forgatja a nuncsakut.

Az év szerelmespárja

Fabricius Flóra és Lorenzo Mariani

Kapcsolódó kép

Az ártatlan főhősei együttműködni kényszerülő bajtársakból csipkelődő szerelmesekké, végül hűséges és odaadó házaspárrá kovácsolódnak a közösen átélt veszélyek és veszteségek során.

Az év főgonosza

Claude Frollo

Kapcsolódó kép

A párizsi Notre-Dame püspökének minden színrelépése hátborzongató, oly mértékben megszállottjává válik az elfogadhatatlan, bűnös kísértésnek, amit egy pogánynak bélyegzett nő iránt érez.

Az év férfi írója

Dan Brown

Kapcsolódó kép

Észrevétlenül rengeteg hasznos információval gazdagít, újra és újra az apró, könnyen elsikkadó részletekre irányítja a figyelmet, együtt lehet találgatni a szereplőivel, mialatt végig az orránál fogva vezeti az olvasót.

Az év írónője

R. Kelényi Angelika

Kapcsolódó kép

Mesterien képes fűzni a szálakat, gördülékeny, érzékletes fogalmazásmódja érdemeként a hosszas eszmefuttatások sem válnak egyhangúvá, az időutazásokat pedig a korszakról szerzett szerteágazó ismeretei teszik teljessé.

Az év legeslegjobb könyve

Az ártatlan

Képtalálat a következőre: „az ártatlan”

Ha meg akarnám határozni, milyen is egy Nagybetűs Kalandregény, mostantól Az ártatlan-trilógiát hozhatnám fel tökéletes példaként. Igazi régimódi olvasmányélmény, ami a mindennapokat feledtetve a múltba repít, ahol öntudatos polgárlányok pimasz hadnagyokkal fognak össze a fényűző udvarok intrikái ellen, és természetesen a legelvetemültebb áskálódás felett is győzedelmeskedik a tiszta szerelem. Felfokozott izgalmak és elsöprő érzelmek várnak azokra, akik belevágnak ebbe a lélegzetelállító utazásba Csejtén, Velencén és Párizson keresztül.

3 gondolat “III. Aranysün Gála – 2018 legjobbjai” bejegyzéshez

  1. Jakab Judit

    Több könyvet nem ismerek a Süntüske-díjazottak közül, de annak nagyon örülök, hogy Mika Waltari Szinuhéja is az említettek között szerepel. Bevallom, hogy R. Kelényi Angelikáról ezen a gálán hallottam először, ám olyan sok kategóriában kapott elismerést, hogy muszáj megismernem legalább egy regényét.
    Figyelemre méltóak a kategóriák.
    Gratulálok az év elolvasott könyveinek – immáron harmadik alkalommal megrendezett – értékeléséhez.

    Kedvelik 1 személy

Hozzászólás